O nama:

Kraljevsko pozorište “Zetski dom”

Baštineći tradiciju od 1884. godine, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” najstarija je teatarska institucija u Crnoj Gori. Mijenjajući tokom prošlosti status u više navrata, “Zetski dom” danas je jedno od dva nacionalna profesionalna pozorišta. Od kraja XIX vijeka do danas, misija cetinjskog teatra je neizmijenjena – sadržajnom i prepoznatljivom produkcijom, implementacijom novih formi, ali i gostovanjima na najznačajnijim pozornicama u regiji i šire, pružamo nemjerljiv doprinos pozorišnoj djelatnosti. Repertoarska politika Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” korespondira sa savremenim teatarskim oblicima i izrazima, uz naglasak na njegovanje crnogorske kulturne baštine. Uz dramsku produkciju, naš teatar se već duže vrijeme bavi i koncertnom djelatnošću, operskom produkcijom i izdavaštvom.

Kako vrijeme odmiče, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” postaje sve prepoznatljivije i po festivalskoj djelatnosti, ali u pogledu tematskih programa posvećenih djeci i mladima. Osim navedenog, naš teatar dio je i Evropske rute istorijskih pozorišta. Radom Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” danas upravlja Savjet, a radom institucije rukovode direktor, odnosno umjetnički direktor. Od 2020. godine, u okviru pozorišta opet egzistira stalni glumački ansambl, koji trenutno ima pet članova. O vremenu koje je iza Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” detaljnije možete saznati ovdje. Brojne komade i ljude čiji je angažman oblikovao našu instituciju, predstavljamo ovdje.

Arhiva

Komadi koji su na našoj pozornici igrani tokom tri različita stoljeća (1884-2021), od sada su dostupni u online arhivi Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

Istorijat

Sa korijenima u 1884. godini, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ najstarija je teatarska institucija u Crnoj Gori. Tokom brojnih epoha, pozorište je ostalo jedan od najznameniitijih biljega crnogorske kulture i umjetnosti.